Jeroen's homepage

Home - IMo 2000 - Diary

Choose your language:

Diary of my trip to Korea

This diary is only available in Dutch. This is only a rough version, made by sticking the emails I sended to my friends in the Netherlands to keep them up-to-date.

Donderdag 13 juli

Ik ben goed aangekomen, de reis was vermoeiend, maar voorspoedig. We zitten in een zeer luxe hotel, en alles lijkt goed geregeld. Het hotel heet het Olympic Parktel, en het bevindt zich midden in het olympisch dorp van Seoul-1988.

We zijn vanavond ook wezen eten in Seoul, we hadden besloten in een echt Koreaans restaurant te eten, en dat hebben geweten ook. We werden met 'welcome, welcome' binnengehaald. We moesten onze schoenen uitdoen, en we mochten naar boven. Daar bleek dat ze eigenlijk helemaal geen engels konden spreken, maar we hadden toch besloten daar te gaan eten. Met handen en voeten is het toch gelukt om eten te vragen, en ook hulp bij het eten, want dat viel niet mee... Je zat aan een lage tafel, met de voeten gevouwen, en we moesten met stokjes eten... het was erg lekker, en erg apart. We zaten dus niet in een toeristische wijk, er waren daar erg veel restaurants en uitgaansgelegenheden, maar je zag alleen maar Koreanen. En dacht je dat de meeste koreanen wel engels spraken? vergeet het maar...

Vrijdag 14 juli

Vandaag zijn we in het centrum van Seoul geweest, we hebben alle toeristische attracties wel gezien geloof ik... Vandaag dus op de toerische toer, maar 's avonds hebben we nog even wat aan wiskunde gedaan, tenslotte zijn we daarvoor in Korea. Morgen zullen het grootste deel van de dag nog wat aan wiskunde doen.

Zaterdag 15 juli

Weer is hier heeeeeet, en dan bedoel ik, heel heet. ik gok het op 30 graden of zo. Seoul is enorm groot, we hebben gisteren het centrum verkend. Koreaans is erg moeilijk, na een half uur met een Koreaan geoefend te hebben kennen we nu 3 woorden, hallo, excuseer me (iem. aanspreken), en bedankt...

Hier in het hotel zitten nog meer IMO-teams, o.a. Kroatie en Zwitserland. We hebben ook het andere hotel gezien, het duurdere, en dat ziet er toch inderdaad wel nog chiquer uit...

We zitten zelf dus in het Olympic Parktel, waarschijnlijk logeerden hier de sporters tijdens de olympische spelen in Seoul, 1988. De olympische vlam brandt nog steeds, in een imposante tempel. Sowieso het hele olympische park is wel indrukwekkend.

Zondag 16 juli

Vandaag zijn we aangekomen in Taejon, een studentenstad met zo'n 1,3 miljoen inwonders in het midden van Zuid-Korea, op zo'n 150km van Seoul. Taejon spreek je trouwens niet uit als 'Taizjon', maar als Tezn, waarbij de je op de e een accent naar links-boven moet denken. We hebben ook nu pas officeel te maken met de organisatie hier, voor de contestents begint de imo pas vandaag (16 juli). En die organisatie, die is erg goed. Er zijn hier meer staff en guides en zo, dan er deelnemers zijn aan de wedstrijd. We hebben ook een eigen gids gekregen, met een te moeilijke naam, die, je gelooft het niet, NEDERLANDS spreekt. Niet zo heel erg goed, dat niet, maar we kunnen toch redelijk met hem praten. Het blijkt dus dat er elk jaar zo'n 25 mensen zijn, die Nederlands gaan studeren in Seoul. (dat spreek je trouwens ook heeel anders uit dan wat wij doen.) Onze gids is trouwens helaas wel de een van de weinige mannelijke gidsen.

Het weer is hier onverminderd goed, in Taejon is het 'slechts' 27 graden, maar dat is nog steeds errug heet. Volgens onze gids is het nog steeds wel het regenseizoen, dus het kan nog gaan onweren. De straten waren wel nat toen we aankwamen, dus het heeft niet zo lang geleden hier nog geregend.

We zitten hier op de campus van 1 van de 7 universiteiten die Taejon rijk is, en het is hier zoals gezegd erg goed geregeld. Ze hebben een flink deel van de campus voor ons gereserveerd, en zonder onze ID-tasjes kom je nergens. Iedereen heeft zo'n tasje gekregen, met een kleur-code, zodat je voor iedereen herkenbaar bent. Ik ben NET6, in het geel (=contestant). Het eten is hier trouwens niet zo bijzonder, het is niet meer zo traditioneel-Koreaans als de eerste 3 keer. Net nu we goed met stokjes kunnen eten, hoeven we dat niet meer! (vanavond was trouwens de eerste keer sinds we nederland verlaten hadden, dat we weer bestek te zien kregen.)

Niet dat het eten hier slecht is, helemaal niet, maar 95% van wat ze hier serveren kun je ook zo in Nederland tegenkomen.

Het koreaans is en blijft moeilijk, maar nu kunnen we toch wel 'hallo' zeggen, en dat betekent tegelijkertijd: bedankt, tot ziens, goedemorgen/middag/avond, dus met dat woord kom je een heel eind. Vriendelijk buigen is trouwens ook wel voldoende, voor westerlingen. Soms heb ik wel het gevoel dat die koreanen ons uit zitten te lachen als we hun groeten met Ha-yan-ha-se-yo, waarschijnlijk is onze uitspraak toch niet zo fantastisch.

We zitten nu nog wel af en toe wiskunde te oefenen, of eigenlijk wil Ronald (onze deputy-leader) dat, maar we houden ons vooral koest omdat het hier te warm is om lang na te denken.

gelukkig hebben ze in de toets-ruimte airco, dus ik hoop dat we niet te veel last van de hitte zullen hebben.

Verder is hier op de campus vanalles voor ons opgesteld, we kunnen hier zwemmen, internetten, tafeltennissen, basketballen, enz enz. De kamers waar we in zitten zitten vol met splinternieuw ikea-meubilair, speciaal voor ons gekocht, lijkt het. Maar dat zal toch wel aan vervangen toegeweest zijn, neem ik aan. We zitten met z'n 3en op 1 kamer. De kamers zijn verdeeld over 3 dormitories. Daar wonen normaal studenten die hier studeren, maar zij zijn er voor 2 weken uitgegooid...

Ik moet er nu toch een eind aan breien, ze zitten hier te zeuren dat ik  nu wel genoeg geschreven heb, ik stop er dus mee, het gaat hier goed, is gezellig (met 450 andere contestants moet dat haast wel), en je hoort nog van me,

PS: het weer hier: http://www.wunderground.com/global/stations/47133.html

Maandag 17 juli

We zijn naar het 'Korean Folk Village' geweest, een toeristische attractie vlakbij Seoul, waar je kan zien hoe men hier 1000 jaar geleden leefde. Er zat gelijk een soort van mini-pretpark aan vast.

's Avonds tot laat zitten tafeltennissen, en kletsen, vooral met Slovenie en Joegoslavie.

Dinsdag 18 juli

Morgenochtend om 9 uur is de eerste dag van de toets, vandaag hebben we de openingsceremonie gehad. Ze hebben het hier flink aangepakt, moet ik zeggen, met heel wat show, dans en zang. Ook flink wat "bobo's" trouwens, zoals de premier van Zuid-Korea. (dat was wel de belangrijkste bobo, hoor!) We hebben ook onze leader weer gezien, Jan Donkers, omdat de leaders de juryleden zijn die de opgaven uitkiezen, mochten we absoluut niet communiceren. Nou ja, zwaaien mocht nog net.

We gaan vandaag nog even een paar stellingen en zo herhalen, en dan vroeg naar bed, want we moeten er morgen weer vroeg uit: het zal erg druk worden met 50 mensen 7 douches delen... We hebben ondertussen ook de toets-zaal gezien, en het ziet er onmogelijk uit te spieken. NIet dat het uberhaupt zou helpen, maar ze hebben de mensen zo gezet dat ze de talen in de buurt niet verstaan. Ik zit bijvoorbeeld naast een Noor en een Moldavier. Geen beginnen aan dus. Bovendien zijn die doorgaans slechter dan de Nederlanders, dus daar heb je dan helemaal niets aan.

Ik ben eingenlijk nog helemaal niet zenuwachtig, niemand bij ons is dat trouwens. Het heeft ook absoluut geen zin zenuwachtig te doen, je kunt alleen maar je best doen. Ik kan helaas pas na de closing ceremonie emailen hoeveel en welke medailles we hebben, maar ik zal overmorgen wel emailen hoe het gegaan is. Meestal kun je wel redelijk inschatten hoe je gescoord hebt.

Ik heb gisteren kennisgemaakt met mensen uit een aantal andere landen, zoals Slovenie

Woensdag 19 juli

Contest dag 1, van 9 tot 13.30 zaten we in de bibliotheek aan 3 moeilijke sommen te werken... Achteraf hebben Allard en ik nog getafeltennist met 2 israeliers, en later tegen 2 USA'ers. We hebben ze allemaal onder de tafel geveegd :)

Donderdag 20 juli

Contest dag 2. Het ging niet helemaal zoals ik gehoopt had, het was erg moeilijk. Ik gok het op 8 punten (van de 42) voor dag 1 en 2 samen.

Vrijdag 21 juli

Velen vonden de test moeilijk, dus ik was niet de enige. De algemene opinie is dat hij zelfs moeilijker was dan vorig jaar, en vorig jaar was de moeilijkste ooit. Het is nu wachten op de uitslag, de Deputy-leaders zijn verhuisd naar de coordination and rating-site, in een hotel ergens in Taejon. Daarom moet nu de gids op ons letten, maar in de pratijk geldt bij ons dat wij op onze gids moeten letten...

Omdat de wedstrijd voorbij is, hebben wij onze leider weer kunnen zien. Alle spanning is nu van ons afgevallen, van iedereen eigenlijk, en dat kun je wel merken ook. Het is nu veel drukker bij de sporthal en andere plaatsen waar je elkaar kunt ontmoeten. Afgelopen nacht hebben we tot laat zitten kaarten met de Israeli's en de Nieuw-zeelanders. Morgen gaan we op bezoek bij de president (je weet wel, 1 van de Kim's bij de vredesbesprekingen tussen Noord en Zuid) in het 'Blue house', het Koreaanse Witte Huis. Ik hoor hier trouwens van wat studenten waarmee ik heb zitten praten (de staff bestaat voor een groot deel uit studenten) dat ze hier toch echt willen verenigen, en zij denken dat het hier dezelfde kant op gaat als Duitsland eind jaren 80.

Hier zijn trouwens de opgaven (in het Engels, danzij een meisje uit Slovenië heb ik dit niet zelf hoeven overtypen :-)):
---------
Taejon, July 19 and 20, 2000


Problem 1

  Two circles Γ1 and Γ2 intersect at M and N.
  Let l be the common tangent to Γ1 and Γ2 so that M is closer to l than N is. Let l touch Γ1 at A and Γ2 at B. Let the line through M parallel to l meet the circle Γ1 again at C and the circle Γ2 again at D.
  Lines CA and DB meet at E; lines AN and CD meet at P; lines BN and CD meet at Q.
  Show that EP=EQ.

Problem 2

  Let a, b, c be positive real numbers such that abc = 1. Prove that (a-1+1/b)(b-1+1/c)(c-1+1/a) <= 1.

Problem 3

  Let n >= 2 be a positive integer. Initially, there are n fleas on horizontal line, not all at the same point.
  For a positive real number λ, define a move as follows:
   - choose any two fleas, at points A and B, with A to the left of B;
   - let the flea at A jump to the point C on the line to the right of B with BC/AB = λ.
  Determine all values of λ such that, for any point M on the line and any initial position of n fleas, there is a final sequence of moves that will take all the fleas to positions to the right of M.

Problem 4

  A magician has one hundred cards numbered 1 to 100. He puts them into three boxes, a red one, a white one and a blue one, so that each box contains at least one card.
  A member of the audience selects two of the three boxes, chooses one card from each and announces the sum of the numbers on the chosen
cards. Given the sum, the magician identifies the box from whic no card has been chosen.
  How many ways are there to put all the cards into the boxes so that this trick always works? (Two ways are considered different if at least one card is put into a different box.)

Problem 5

  Determine whether or not there exists a positive integer n such that
   - n is divisible by exactly 2000 different prime numbers
   - 2n+1 is divisible by n.

Problem 6

  Let AH1, BH2, CH3 be the altitudes of an acue-angled triangle ABC.
The incircle of the triangle ABC touches the sides BC, CA, AB at T1, T2, T3, respectively. Let the lines l1, l2, l3 be the reflections of the lines H2H3, H3H1, H1H2 in the lines T2T3, T3T1, T1T2, respectively.
  Prove that l1, l2, l3 determine a triangle whose vertices lie on the incircle of the triangle ABC.

----

Vandaag (21 juli) zijn we bij de president op bezoek geweest, in het 'blue house'. Dat was wel leuk, ik heb hem zelfs een hand kunnen geven! Nadat hij een toespraak gehouden had, en dus handen geschud, was hij al vrij snel weer weg, wij mochten toen even door de paleistuinen lopen.

Nadat we bij de president op bezoek geweest zijn, zijn we naar Everland gegaan, dat is een pretpark vlak bij Seoul, op een berghelling. Eerst hadden we daar nog lunch, we hadden een vrachtwagen met 600 lunchpakketten, die kregen we daar uitgedeeld, en toen konden we ergens gaan zitten.

Het pretpark was leuk, ze hadden daar o.a. een achtbaan van meer dan 1km, zo eentje waarbij je in een stoel onderaan de rails hangt. Dat was erg leuk. Ook hadden ze een 'Holland village' in het pretpark, inclusief vijvers met eenden, windmolens, herenhuizen met typische gevels, bakstenen huizen, etc. Na het pretpark zijn we teruggekeerd naar Taejon. In het totaal zaten we dus best wel lang in de bus, want Taejon (waar we slapen en zo) ligt op 150km van Seoul (blue house, everland). In de bus hebben ik, een Noor en hun (leuke!) gids wat typisch Koreanse spelletjes geleerd. Erg apart, maar wel leuk. De rest van Noorwegen en Nederland waren aan het maffen, die heb ik de hele reis niet meer gehoord. Deze Noor dacht er trouwens over om een jaar naar Zuid-Korea te gaan, het bevalt hem hier blijkbaar erg goed.

Zaterdag 22 juli

we zijn nu even verhuisd naar een andere universiteit, we zitten nu komende nacht ( het is al avond) hier slapen. We zitten op een heel streng-godsdienste universiteit, een EO-universiteit zeg maar... In een foldertje over deze universiteit staat o.a. het volgende:

"The best roommate is the one who wakes you up 1 hour earlier, to have some silent time with the Lord" Meer hoef ik niet te zeggen...

Het ziet er hier wel goed uit, de kamers zijn ietwat minder goed dan in Taejon, maar voor de rest is alles okay. Het eten is hier zelfs veel beter: ze hebben voor ons geBBQ'ed. Er is hier wel een avondklok. Om 11:50 moeten we weer in onze kamers zijn.

We zitten de laatste tijd wel veel in de bus, we worden nu de contest voorbij is van hor naar her gestuurd, om Korea te promoten. En elke keer als we om 9 uur of zo zouden vertrekken, duurt het tot tenminste half 10 voordat we daadwerkelijk weg zijn. We zijn nu intotaal al zo'n 3 keer naar Seoul ('Zau-el') geweest, terwijl dat 150km verder ligt. ZE hebben wel een politie-escorte voor ons geregeld, die gerust de snelweg even afzet als wij met de 17 bussen de snelweg op moeten. Dus last van files hebben we niet.

Het weer is hier onveranderd goed, heet dus.

Ik heb trouwens wel de Nederlandse versie van de opgaves gekregen. Maar ik had geen zin die over te typen, en iemand had al de Engelse versie overgetypt, dus die heb ik ff overgenomen.

Wij zitten hier trouwens zoals gezegd op een universiteit, nl. in Pusan. Ik geloof dat je dat in de bosatlas kunt vinden, het ligt in ieder geval aan de oostkust van Korea, tamelijk zuidelijk.

PS: de opgaven staan in 5 talen (geen NL) in juiste opmaak (dus niet zoals in die email) op de website van de IMO, nl. www.imo2000.or.kr

Misschien komt daar ook binnenkort de volledige uitslag te staan.

Zondag 23 juli

resulataat van het Nederlandse team:

Allard: 712613, 20 (brons, net geen zilver (dat begint pas bij 21))
Vincent: 411500, 11 (nog net brons)
Jan:    720010, 10  (net geen brons, wel Eervolle Vermelding, omdat hij een vraag helemaal goed had)
Peter:  300600, 9
Jeroen: 310300, 7
Arjen:  020100, 3

(je kunt per vraag maximaal 7 punten scoren)

vanaf 11 punten had je hier brons gekregen
zilver vanaf 21

Goud bij 30 punten..

Bijvoorbeeld 6x bij China, de 'slechtste' heeft daar toch nog zo'n 31, zodat het hele team goud heeft. Maar in dit soort landen wordt er erg veel getraind, de deelnemers zitten maanden achtereen niets dan Wiskunde te doen, om maar zo goed mogelijk te scoren op de IMO. En dat werkt, blijkbaar. Als Nederlands team hebben wij overigens beter gescoord dan bijvoorbeeld Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het giet hier op de Hang-Dong universiteit, de straten staan zowat blank. We vertrokken best wel vroeg, want we gingen ook nog even langs de grafheuvels van een aantal belangrijke koningen, en we hebben ook nog een aantal boedha-tempels en zo gezien. Maar we hebben vooral heel erg lang in de bus gezeten om naar deze dingen gereden te worden... dat is erg vermoeiend.

's avonds was er een Korean Culture night, met (alweer...) een boel trommels, potten en pannen, kabaal kortom. Maar er was ook andere muziek, zoals bijv. de Koreaanse nummer 1, 'The circle'. EEn soort koreaanse spicegirls, met een chinese, een japanse, kortom, met voor elk wat wils, net als bij de 'echte' spice girls. Dat was wel leuk.

Maandag 24 juli

's ochtends: science museum, er was een soort New-Metropolis, maar dan over echte Wiskunde, ipv natuurkunde, scheikunde, etc

's middags closing and awarding ceremony, er was veel pers bij.

's avonds farewell party, alcohol was voor de contestants taboe. Gelukkig hebben we nog een Deputy-leader die voor ons wel wat wou halen... Het feest was leuk, ze stopten er alleen al om 11.30 mee! Dat sloeg echt nergens op. Niemand had nog zin om te gaan slapen, dus doolden we nog maar wat rond, voor de laatste keer, want morgen vertrekken de meesten naar huis.

Dinsdag 25 juli

's nachts (ma op di) gekaart met Peter, Arjen, Mojca (meisje uit SloveniŽ)

's ochtens vertrokken naar Kimpo (vliegveld van Seoul)

's middags t/m 's nachts 1 uur nederlandse tijd (8 uur 's ochtends koreaanse): De reis naar huis.

Woensdag 26 juli

Ik ben afgelopen nacht (dinsdag op woensdag) aangekomen uit Taejon. In Zurich hoorden we over de Concorde-crash, maar daar heb ik maar niet te veel aan gedacht, want ik moest nog vliegen naar A'dam. Bovendien is de kans dat er 2 vliegtuigen op 1 dag neerstorten minimaal. ;-)

© JvW
Last modified: